Binnen de Clusiusleerstoel aan de Universiteit Leiden ben ik betrokken bij het bestuderen van historische herbaria en botanische tekeningen gemaakt door de vroege wetenschappers, (scheeps-)artsen en ontdekkingsreizigers uit de 16e, 17e en 18e eeuw. Deze collecties beslaan vaak ook medicinale en anderszins nuttige planten, zowel uit Europa als uit de tropen. Een aantal voorbeelden zijn de botanische tekeningen van medicinale planten gedocumenteerd in Ceylon door VOC-scheepsartsen, de boekherbaria van de Duitse ontdekkingsreiziger Leonhard Rauwolf, de Historia Naturalis Brasiliensis (1648) uit Nederlands Brazilië en verscheidene andere historische herbaria van anonieme botanici. Een aantal anonieme 18e-eeuwse herbaria lijken te zijn gemaakt in de Leidse Hortus Botanicus.
Op dit moment doen we onderzoek aan:
* De herbaria van Rauwolf (1535-1596), verzameld in Zuid-Frankrijk en Italië rond 1560. Onderzoeker: Anastasia Stefanaki (UU) en diverse studenten.
* Het herbarium van Simone D’Oignies (ca. 1730) door PhD student Aleid Offerhaus.
* Geïllustreerde kruidenboeken uit de 16e eeuw (Fuchs, Beck, Bock) met een focus op rituele en anti-hekserij planten. PhD student Isabela Pombo Geertsma (UU).
Het 16e-eeuwse kruidenboek van Bock vermeldt het gebruik van Buxus struikjes voor het verjagen van de duivel. De details van dit gebruik zijn het onderwerp van het promotieonderzoek van Isabela Pombo Geertsma.